YAAY er møbler designet og bygget til dit hjem
YAAY, vi glæder os til at høre fra dig!
YAAY er glæden ved et hjem der fungerer

Sådan sætter du lister på IKEA-låger

INDEHOLDER AFFILIATELINKS

Du kan nemt forvandle dine IKEA-låger til mere eksklusive og originale fyldningslåger ved at påsætte lister i stil med din øvrige bolig. I denne guide fortæller vi dig alt du har brug for at vide, for at få et flot resultat.

Her er en liste over de produkter, du skal bruge. Vi har testet og udvalgt de produkter, som vi synes giver det bedste resultat:

  • Liste efter eget ønske. Kig hos Københavns Listefabrik eller Aarhus Lister
  • Listesaks. Køb HER. 
  • Sandpapir korn 120 og 220. Køb HER. 
  • Montagelim. 
  • Akrylfuge. Køb HER.
  • Polyfilla. Køb HER.
  • Jotuns hæftegrunder. Køb HER.
  • Jotuns Supreme træmaling i ønsket glans og farve. Køb HER.
  • En pensel. Køb HER.
  • En lille lakrulle til glatte overfalder. Køb HER.

Når du skal sætte lister på en låge, er det vigtigt, at du vælger en plan låge. Det kan være VEDDINGE som passer til IKEAs Metod-skabe eller det kan være FORSAND, der passer til IKEAs Pax-skabe.

Hvis du har valget, vil vi anbefale dig at vælge IKEA’s VEDDINGE-låge, da den er betydelig bedre kvalitet end FORSAND.
VEDDINGE er lavet af massiv MDF, som er nøjagtigt det samme, som en snedker ville lave en lignende låge af. Med VEDDINGE-lågen kan du altså få et fuldt snedkereret udtryk.

FORSAND-lågen, kan du også få et fint resultat med, men den er hul indvendig og overfladen er delvist af plastik, så resultatet bliver af knap så god kvalitet.

SE OGSÅ: Sådan males IKEA låger.

Valg af lister

Hvis du er i tvivl om, hvilken liste du skal vælge, kan vi anbefale dig at kigge på de øvrige detaljer i din bolig og finde en liste der matcher dem. Det kan være detaljer på dine fodlister, på døre, en stuk eller høje paneler. På den måde, vil dit nye møbel blive integreret på en god måde i din øvrige indretning.

Hvis du bor i en minimalistisk bolig, hvor der ikke er detaljer at lade dig inspirere af, kan du vælge en liste uden detaljer. For eksempel kan du se, hvordan DENNE liste ser ud på et møbel, her.

Hvis du bor i en mere herskabelig bolig, anbefaler vi DENNE liste. Den kan du se et eksempel på her

Hvis du er på jagt efter en anden liste end de to, vi nævner herover, anbefaler vi at du tager et kig hos Københavns Listefabrik, som har et stort og spændende udvalg.

Placering og montering af lister

Start med at slibe alle lågerne let med sandpapir korn 120. Formålet med dette er at mattere lågernes overflade, så lister og maling har bedre mulighed for at hæfte til overfladen.

Nu skal du beslutte dig for hvor på lågen, listerne skal sidde. Vi anbefaler, at der er 50 mm fra lågernes kant til listens kant, så der er 50 mm til greb - men det kan du gøre, som du synes, det er pænest.

Tegn op med blyant på lågerne, så du ved hvor listen skal sidde. Mål op hvor lange listerne skal være og skær dem i de rette længder.
Listerne skal skæres i en 45 graders vinkel. Den nemmeste måde at gøre det på er med en listesaks. Alternativt kan bruges en elektrisk kapsav eller en manuel håndsav i en skærekasse.

Listerne monteres med montagelim. 

Når limen er tør, kan du spartle samlingerne i hjørnerne med Polyfilla, hvis samlingen ikke er blevet helt tæt. Du kan påføre spartlen forsigtigt med en finger og når spartlen er tør, slibes nænsomt til.

Det sidste du skal gøre, inden du maler, er, at fuge med en overmalbar akrylfuge mellem lister og låger, så der ikke er et mellemrum. Læg fugen så tyndt som muligt og træk en våd finger henover den, så den lægger sig flot og og glat.

Når fugen er tør, kan låge og lister males.

Maling af låger og lister

Når det hele er tørt, skal du male låger og de monterede lister med hæftegrunder. 

Når grunderen er tør, skal det hele males igen med første lag træ og metal-maling - du skal ikke slibe inden.
Når malingen er helt tør, slibes let med korn 220. Det skal bare være helt let slibning, blot for at få små ujævnheder væk. Giv i alt 2-3 lag maling, eller til du synes, malingen er helt dækkende.

OBS: Malingen er først gennemhærdet efter to uger, så vær meget påpasselig med lågerne det første stykke tid.

YAAY! Nu er du færdig. Vi håber, du har fået et flot resultat.

Hvis du har spørgsmål eller oplever udfordringer, kan du altid skrive til os på Instagram eller hej@yaay.dk. Vi hjælper og vejleder med stor glæde. Find os HER.