YAAY er møbler designet og bygget til dit hjem
YAAY, vi glæder os til at høre fra dig!
YAAY er glæden ved et hjem der fungerer

Guide: Sådan males IKEA-låger

Indeholder affiliatelinks

Uanset om du ønsker at give gamle IKEA-låger nyt liv eller du har nogle helt nye låger, du vil give en ny farve - så kan det sagtens lade sig gøre at male IKEA-låger.

Her er en liste over de produkter, du skal bruge. Vi har testet og udvalgt de produkter, som vi synes giver det bedste resultat:

  • Sandpapir korn 180. Køb HER.
  • Jotuns hæftegrunder. Køb HER.
  • Jotuns Supreme træmaling i ønsket glans og farve. Køb HER.
  • En pensel. Køb HER.
  • En lille lakrulle til glatte overfalder. Køb HER.

1. Først lidt om materialer

På IKEAs hjemmeside kan man for hvert produkt læse, hvad produktet består af. Her vil man se, at langt de fleste af IKEAs låger enten er malet med alkrylmaling eller beklædt med en folie. Begge dele kan males og fremgangsmåden er den samme.

Er du i tvivl om din IKEA-låge kan males, så er du velkommen til at skrive til os på Instagram eller på hej@yaay.dk

2. Slib

Det første du skal gøre er at slibe dine låger med sandpapir korn 180

Du skal ikke slibe for at få den eksisterende overfladebehandling af - faktisk skal du være påpasselig med ikke at slibe igennem folien, hvis din låge er beklædt med folie.

Man sliber kun for at ridse overfladen, så den bliver mere mat. På den måde kan den efterfølgende maling bedre hæfte på lågen og resultatets holdbarhed vil blive bedre.

Du skal slibe alle steder lågen skal males. Du kan både slibe i hånden eller med en elektrisk slibemaskine. Sidstnævnte vil spare dig for en masse tid.

TIP! Det kan være svært at slibe lågerne mens de stadig sidder på møblet, så tag dem gerne af og læg dem på en plan flade. Så undgår du også, at malingen kan løbe ned af lågen, mens den tørrer.

Hvis det er skuffefronter, kan du tage hele skuffen ud og rejse den op. Hvis det er en låge med hængsler, kan du let klikke hængslet af (og på igen, når du er færdig). Du skal endelig ikke begynde at skrue noget fra hinanden.

Når du har slebet alle lågerne, så støvsug dem grundigt for slibestøv.

3. Grund

Når man maler glatte overflader, der ikke suger, har malingen brug for lidt hjælp til at hæfte til overfladen. Det er også tilfældet her og derfor skal du starte med at male alle låger med en hæftegrunder. Vi anbefaler denne fra Jotun, som er super god.

Uanset hvilken afsluttende finish du ønsker, er det en god idé at påføre grunder med en lakrulle

Hvis din låge har indfatninger eller detaljer, hvor rullen ikke kan male pænt kan du supplere med en lille pensel.

Du skal som minimum male overfladen på lågen og siderne. Du kan også male bagsiden af lågen, men det er ikke nødvendigt.

Læs på grunderen, hvor længe den skal tørre.

Når den er tør, skal du IKKE slibe. Du kan nu gå direkte videre til træmalingen.

4. Mal med træmaling

Nu skal du male med træmaling. Der er stor forskel på maling og hvor godt det holder, så køb altid kvalitetsmaling. Vi anbefaler denne træmaling fra Jotun. Du skal male 2-3 lag.
Du kan vælge en helt blank, en mat eller en mellemblank maling, så længe du vælger en maling beregnet til træ. 

Du kan male med en lakrulle ligesom med grunderen, eller du kan male det hele med en pensel. Sidstnævnte tager længere tid, men giver en anden finish, fordi man vil kunne se de håndstrøgne penselstrøg. Hvis du for eksempel bygger noget, der skal passer ind et sted med andet håndmalet træværk, kan det være en måde at få det nye til at passe ind.

Hvis du vil have et glattere og mere “sprøjtemalet” look, så mal det hele med lakrullen, som giver en glat overflade.

TIP! Det er vigtigt at påføre malingen i den rigtige tykkelse. Hvis du maler for tyndt, vil malingen ikke dække og ikke flyde flot sammen. Hvis du maler for tyndt med en rulle, vil du se rullespor efter rullen.
Hvis du maler for tykt, vil malingen løbe. 
Den rigtige tykkelse maling er et godt generøst lag, der flyder flot sammen uden at løbe og klatte.

Du behøver ikke slibe mellem hvert lag, men det er en god idé at slibe inden du maler allersidste lag, så du er sikker på, at du får slebet små ujævnheder eller snavs der har sat sig i malingen væk, inden sidste lag.

Når du sliber, så husk at støvsuge al slibestøvet væk, inden du maler over.

Malingen er hurtigt overfladetør, men der går op til to uger, før den er gennemhærdet. Du kan derfor opleve, at den er blød og porøs det første stykke tid, så vær lidt ekstra påpasselig.

YAAY! Nu er du færdig. Vi håber, du har fået et flot resultat.

Hvis du har spørgsmål eller oplever udfordringer, kan du altid skrive til os på Instagram eller hej@yaay.dk. Vi hjælper og vejleder med stor glæde. Find os HER.